Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přichází pan majitel. Pokloňte se, ruku nepodávejte

Asi po dvou měsících v práci jsem zjistila, že můj šéf, tedy hlavní manažer restaurace, nemá vždy jen špatnou náladu. Nedá se sice říct, že by ten den byl příjemný, ale v úterý ráno nezačal mítink klasickými ironickými poznámkami, zesměšňováním a ani nikoho neposlal domů nebo nevyhodil. Vypadalo to, jako by na chvíli připustil, že jeho zaměstnanci nejsou všichni úplně hloupí a nanic. Byli jsme z toho všichni řádně překvapení.

Vysvětlení jsme se ale nikdy nedočkali, další den už bylo vše při starém. Pichlavý nepříjemný pohled, žvýkačka v puse a tužka za uchem. Za ty dva měsíce, co pracuji v restauraci Avenue v americkém New Jersey, jsem se o svém francouzském šéfovi Tierrym dozvěděla spoustu pravdivých i nepravdivých informací. Jisté je jen jedno: všichni v restauraci ho nesnáší.

Respekt z něj mají i ostatní manažeři, což je zřejmě také tajemství jeho úspěchu. Jednou mě přišla jiná manažerka varovat, že Tierry za chvíli přijde do restaurace. Přišlo mi to v tu chvíli jako na střední škole před zařátkem hodiny: "Pozor, učitel jde!" Ovšem s tím rozdílem, že takto na mě spiklenecky mrkla moje nadřízená. A pak mě poslala zametat schody.

Ti, kdo v restauraci pracují už několik let, říkají, že Tierry byl původně pouze manažer zodpovědný za otevření restaurace. Všechno vymyslet, nachystat, domluvit, otevřít a jít o dům dál. Majitelé Avenue s ním ale byli očividně velmi spokojeni, protože jej několikrát požádali, aby svoje působení prodloužil o několik měsíců. Nakonec tu zůstal natrvalo. Ukončil své putování, založil rodinu a usadil se.

Dámy a pánové, přichází jeho excelence majitel

Majitelé restaurace jsou Italové. Přesněji řečeno, italská rodina. Když jsem je viděla poprvé, hned mi bylo jasné, že tohle nejsou obyčejní hosté. Celá restaurace jakoby se před nimi skláněla. Když se přiblížili ke svému stále rezervovanému stolu číslo 155, nejdříve k nim zamířil právě Tierry. V té chvíli jsem na jeho tváři poprvé uviděla úsměv. Následovalo přátelské obětí, nejdřív s hlavou rodiny, Antonym, poté s dalšími přitomnými.

Při každé návštěvě majitelů se odehrává stejná fraška. Pomalu ke stolu zamíří průvod všech přitomných manažerů, dokonce i ten mladík z Beach clubu, který patří k restauraci, se v šortkách přijde pozdravit se svým chlebodárcem. Postupně přijdou majitele uvítat i ti číšníci, kteří jej už v minulosti měli tu čest obsluhovat. Až donedávna bylo zvykem, že si každý příchozí s majitelem potřásl rukou. To se změnilo, když nám na jednom z mítinků Tierry oznámil, že od tohoto dne si Antony nepřeje, aby mu někdo ruku podával. Od toho dne číšníci zdraví svého zaměstnavatele z uctivé dálky.

Stůl číslo 155 má vždy přidělený zkušený číšník a ostatní zaměstnanci k němu vlastně nemají přístup. Ten pokládá rodině zdvořilostní otázky a promlouvá s nimi o počasí. Ostatní stůl z dálky pozorují. A odhadují, jestli hosté dnes zvolí španělskou paellu nebo krabí maso z Aljašky. Antony i jeho synové vypadají jako z módního časopisu a dělají tak Itálii mezi občas trochu nevkusně oblečenými americkými a ruskými hosty čest. V restauraci klidně stráví i tři hodiny, pak se rozloučí a odplují pryč.

Léto končí, studenti se vracejí

Z restaurace pomalu mizí i její zaměstnanci. Někteří se vrací domů, jiní našli lepší práci, další z Avenue vyhodili. Americkým číšníkům začíná semestr, škola už začala i většině Rusů, kteří v restauraci leštili skleničky. Bělorusku Inessu vyhodil Tierry, když měl extrémě špatnou náladu. Okolo jejího odchodu panuje až doteď řada dohadů, nejpravděpodobnější z nich to vysvětluje tak, že ji Tierry poslal domů (což občas bezdůvodně dělává), ona jej ale neposlechla, a tak jí řekl, že už ji v životě nechce vidět a ať už se do restaurace nikdy nevrací.

Proč dostala výpověď Bulharka Maria, bylo o něco jasnější. Číšníci si stěžovali, že když potřebují její pomoc, najdou ji zpravidla v kuchyni, jak upíjí kávu. Vyhodil ji nakonec manažer Patrick, který ji v sobotu večer, tedy v době, kdy je v restauraci nejvíc rušno a práce je až nad hlavu, našel v kuchyni, jak vydličkou ujídá dortík.

Chorvati Ivan, Ružica a Kristina se rozhodli odjet do New Yorku na tenisový US Open, kde dostanou za dva týdny práce lepší peníze než tu. Měli s tím sice problémy, protože Patrick je nechtěl pustit před náročným Labor day víkendem, ale nakonec se jim podařilo prosadit svoje. Před víkendem tak zůstáváme v oslabeném počtu. Najednou manažerům přestalo vadit, že budeme mít přesčas, za který nám musí zaplatit víc, a z původních čtyřiceti hodin týdně nám udělali něco málo přes šedesát. Snad to bude úspěšný víkend. A úspěšných posledních deset pracovních dní. Pak už hurá na cesty!

Autor: Alexandra Jašová | čtvrtek 2.9.2010 5:30 | karma článku: 22,23 | přečteno: 3071x
  • Další články autora

Alexandra Jašová

O Bělehradu, který mi nečekaně přirostl k srdci

Když jsem poprvé přijela do Bělehradu, v teplém kabátku a ve vysokých botách s kožíškem do únorové fujavice, říkala jsem si, že přestěhovat se sem možná nebylo úplně nejlepší rozhodnutí. Přivítal mě neodklizený sníh na chodnících, bezohlední řidiči, nerozluštitelné nápisy v cyrilici a nepříjemný úředník na cizinecké policii, který mi kysele vysvětlil, že všechny formuláře se musí vyplňovat v srbštině a energicky přeškrtal všechny moje údaje. To jsem ještě nevěděla, že si tohle město zamiluju a že se mi po sedmi měsících nebude chtít odjet.

30.10.2013 v 21:12 | Karma: 15,09 | Přečteno: 510x | Diskuse| Cestování

Alexandra Jašová

V zemi, kde nikdo nepracuje a kde autobusy jezdí dřív

Jen v Bělehradě roztál poslední sníh, rozhodli jsme se s přítelem pro cestu k moři, abychom se odměnili za dlouhých pět měsíců zimy. A tak jsme se ocitli na začátku dubna na prázdných plážích, v tichých uličkách historických měst a v neuvěřitelně klidné a lenivé atmosféře Černé Hory.

16.4.2013 v 11:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1977x | Diskuse| Cestování

Alexandra Jašová

Vyšlo slunce. Posaďte se do parku, kavárny nebo nasedněte na kolo

První slunečné dny v holandském Utrechtu přišly znenadání a k velké radosti všech, které už několik měsíců vytrvalých dešťů přestávalo bavit. Ulice se zaplnily, cyklostezky ještě víc a lidé vyndali židle před dům přímo na ulici. V zahrádkách před kavárnami, které až doteď hostily jen pár návštěvníků zachumlaných v pestrobarevných dekách, je najednou problém najít volný stůl. Zdá se, že jaro už konečně zavítalo i sem.

14.4.2011 v 21:12 | Karma: 11,81 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Cestování

Alexandra Jašová

Na rachotícím kole, v dešti a bez čepice. Tak se jezdí v Holandsku

Nejsou to ani dřeváky ani tulipány. To, co jako první upoutá na Holandsku, je ta nekonečná záplava kol všude, kam se vydáte. Stará, ještě starší, zrezavělá, nabarvená výraznými barvami, při jízdě hlučná. Velký zámek je nutnost. To byl můj první dojem, když jsem v únoru přijela do Utrechtu.

13.3.2011 v 14:20 | Karma: 21,49 | Přečteno: 2249x | Diskuse| Cestování

Alexandra Jašová

Růže v cukru, Picasso a záchodky v kostele: další 2 dny v New Yorku

Možná trochu paradoxně je velkým lákadlem nejznámějšího amerického velkoměsta jeho čínská čtvrť, newyorský China town. Společně s Malou Itálií (Little Italy) to byl první cíl, který jsme vybrali pro druhý den naší návštěvy New Yorku. A rozhodně jsme nelitovali.

9.8.2010 v 20:20 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2981x
V kavárně bez cigarety